29 de març de 2011, 18:30h
Biblioteca Ferrer i Guàrdia
Avinyó, 44 1er pis
08002 Barcelona

Presentació:
David Prujà, Director de la Fundació Ferrer i Guàrdia

Ponents:

  • Albert Palà, Historiador, especialitzat en el moviment lliurepensador del s. XIX
  • Santiago Castellà, Patró de la Fundació Ferrer i Guàrdia, President del Moviment Laic i Progressista

La sessió comptarà amb la intervenció dels dos ponents i, posteriorment, s’obrirà un torn de diàleg.

Es prega confirmació d’assistència al correu: fundacio@ferrerguardia.org o al telèfon: 936011644

 

El lliurepensament és una actitud filosòfica d’afirmació de la capacitat de l’ésser humà de no trobar-se subjectat a cap autoritat dogmàtica, sigui de la natura que sigui i d’emprar l’anàlisi racional i crítica davant les tota proposició que empri argumentació d’autoritat.

El lliurepensament tingué una gran extensió a Catalunya durant el darrer terç del segle XIX i principis del XX. Aquesta extensió es causa de la difusió que se’n féu dins la majoria de corrents progressistes oposats al sistema de la Restauració. Es crearen cercles, publicacions i escoles que ensenyaven i divulgaven sota uns principis de lliurepensament. Actuava, a més, com a marc d’actuació política, social i cultural de les classes populars. Entre les seves files hom hi troba anarquistes, francmaçons, republicans, alguns catalanistes progressistes i fins i tot alguns espiritistes. Amb la Guerra Civil, i l’arribada del règim dictatorial franquista, els lliurepensadors com a part de les corrents polítiques democràtiques, foren perseguits i exiliats. Només l’arribada de la democràcia va permetre recuperar aquesta corrent humanista.

Amb aquesta conferència farem un repàs a aquesta història, i sobretot, farem una mirada a l’estat actual d’aquesta qüestió.

 

Anuncis